HVO staat voor Hydrothreated Vegetable Oil een duurzame brandstof die wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en restafval (dierlijke) vetten. Deze brandstof is een milieuvriendelijk alternatief voor diesel omdat het aanzienlijk minder CO2 en andere schadelijke stoffen uitstoot bij verbranding.
HVO kan uit verschillende concentraties HVO en fossiele diesel bestaan waarbij het getal de zuiverheid aangeeft. HVO 100 geeft aan dat het gaat om een duurzame diesel van hoge kwaliteit in de meest pure vorm (100%), dus niet gemixt. Met HVO draag je eenvoudig bij aan een schonere en groenere toekomst.
De voordelen van HVO100 Renewable Diesel
Het gebruik van HVO100 diesel biedt veel voordelen op het gebied van duurzaamheid. Zoals reductie van broeikasgassen, CO2-reductie tot wel 90% en een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, koolwaterstof, stikstofoxiden, koolmonoxide en PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Dat is beter voor de lokale luchtkwaliteit en ook goed voor de motor, want filters en injectoren blijven langer schoon. Hierdoor is HVO100 ook uitstekend geschikt voor werkzaamheden in gesloten ruimtes. De voordelen van HVO100 Renewable diesel:
- Gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen
- Tot wel 90% broeikasgas/CO2-reductie vergeleken met fossiele diesel 1)
- Vrijwel geen dieselgeur
- Geschikt voor dieselmotoren 2). Geen aanpassingen vereist
1) De methode die wordt gebruikt om de emissies in de levenscyclus en de emissiereductie te berekenen, voldoet aan de herziene Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED2, 2018/201/EU).
2) Ondanks dat HVO in principe geschikt is voor dieselmotoren, kan het zijn dat een fabrikant nog formeel goedkeuring moet verlenen. Er zijn al veel fabrikanten die het toepassen goedkeuren.
De nadelen van HVO100 Renewable Diesel
- HVO100 Renewable Diesel is in het algemeen duurder dan reguliere diesel, ongeveer 30 tot 40 eurocent per liter.
- HVO heeft een lagere energiedichtheid dan reguliere diesel, dus brandstofbesparing door gebruik van HVO is niet te verwachten.
Hoe HVO voor jou werkt
Het is nu duidelijk wat de voor- en nadelen zijn van HVO, maar hoe werkt het in jouw toepassing en hoeveel CO2 kan er met het gebruik van HVO behaald worden.
Naast dat het toepassen van HVO een aanzienlijke reductie van CO2 oplevert, verbeterd het tegelijkertijd de betrouwbaarheid van de motor:
- Weinig tot geen hygroscopisch effect, wat de opname van water en de groei van bacteriën tegenhoudt/minimaliseert;
- Het is goed voor de motor, want filters en injectoren blijven langer schoon;
- Een lagere uitstoot van schadelijke emissies, zoals: fijnstof, koolwaterstof, stikstofoxiden, koolmonoxide en PAK’s
- ‘Betere lokale luchtkwaliteit en minder overlast
Voorbeeld mogelijke CO2 besparing
Rekenvoorbeeld:
- Twee noodstroomaggregaten van 1250 kVA draaien iedere maand 1 uur proef op 100 % belasting. Brandstofverbruik is in deze situatie gesteld op 242,18 liter diesel per uur per aggregaat.
- Totaal 24 (12 maanden x 1 uur per keer x 2 aggregaten) draaiuren per jaar
- Brandstofverbruik: 24 x 242,18 = 5.812 liter op jaarbasis
Dit betekent dat er in dit rekenvoorbeeld bij een ziekenhuis, waar ieder maand een uur wordt proefgedraaid op jaarbasis, 5.812 liter diesel verbruikt wordt. Door HVO 100 Renewable diesel te gaan gebruiken in plaats van fossiele diesel dan kan er een reductie van 5,4 ton CO2 worden gerealiseerd. Deze reductie komt overeen met 3 jaar rijden door 1 auto op benzine in NL, waarbij is gerekend met een gemiddelde van 9.994 km per jaar. Tegelijkertijd is er door schonere verbranding van HVO ook sprake van een reductie van -33% fijnstof en -9% stikstofoxide.
Delen: