Voor veel bedrijven is het van groot belang dat er ten alle tijden stroom is, bijvoorbeeld bij een ziekenhuis. Zo mag het bij deze ziekenhuizen dus niet lang duren alvorens de stroom wordt overgenomen bij stroomuitval, we leggen hieronder de oplossing uit; een UPS systeem.
Wat is een UPS systeem?
De tekst hierboven zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. De afkorting UPS betekent uninterruptible power supply, dus ongebroken stroomvoorziening. Het is eigenlijk een back-up batterij, die bij stroomuitval direct de stroom over neemt, totdat de noodstroomvoorziening is ingeschakeld. De capaciteit van de UPS bepaald hoe lang deze de stroomvoorziening kan overnemen, alvorens het door de noodstroomvoorziening wordt overgenomen.
Waarom UPS systemen?
Zoals hierboven benoemd, is het bijvoorbeeld bij een ziekenhuis, van groot belang dat ze nooit zonder stroom komen te zitten. Want wanneer dit gebeurd, kan kritische apparatuur uitvallen, die van levensbelang kunnen zijn voor iemand. Uiteindelijk is een dergelijk systeem niet gemaakt om de noodstroomvoorziening voor een langere tijd over te nemen, dus dient er bijvoorbeeld nog wel een noodstroomaggregaat aanwezig zijn die de langdurige noodstroom kan voorzien.
Toepassingen van UPS systemen
Vaak worden ze ingezet bij zeer specifieke toepassingen. Denk hierbij aan:
- Datacenters
Bij een datacenter is het cruciaal dat er altijd stroom is, aangezien systemen anders uitvallen en veel accounts en webservers onbereikbaar worden. - Ziekenhuizen
Bepaalde apparatuur binnen een ziekenhuis mag nooit uitvallen, aangezien deze cruciaal kan zijn voor het leven van patiënten. - Distributiecentra
Sommige distributiecentra hebben een continu lopend proces waarbij pakketten verzameld en verdeeld worden. Alles wordt op basis hiervan gepland, dus als dit proces stilvalt, heeft dit grote gevolgen. - Fabrieken
In fabrieken kan stroomuitval grote gevolgen hebben, aangezien het productieproces vastloopt. Het opstarten van dit proces kan zeer moeizaam zijn.
Verschillende soorten UPS systemen
Bij stroomuitval kan de stroom worden overgenomen door een batterij of een vliegwiel. Bij een vliegwiel (elektrisch gekoppelde kinetische energieopslag), vangt de energie van het vliegwiel de stroomvoorziening direct op. En bij een batterijoplossing, is het een accupakket dat de stroomvoorziening over neemt.
In beide gevallen wordt de stroom per direct overgenomen en is er geen downtime. Dus dit is voor kritische bedrijfsprocessen van groot belang.
Onderhoud van een no-break installatie
Net als iedere andere noodstroomvoorziening dient ook dit systeem geregeld onderhouden te worden. Dit soort systemen worden ingezet in bedrijfskritieke omstandigheden, dus de betrouwbaarheid is van groot belang. Goed en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de installatie ten alle tijden werkt, en dat deze betrouwbaar is in het geval van een noodsituatie of stroomuitval.
Bij een no-break installatie is het van belang dat er een externe bypass schakelaar wordt toegevoegd, aangezien hiermee de stroomtoevoer wordt omzeilt en in isolatie zet. Hierdoor kan het onderhoud aan het systeem veilig gebeuren.
Een installatie waar we trots op zijn
Voor een biofarmaceutisch bedrijf hebben wij een no-break installatie systeem geleverd voor een totale belasting van 625 kVA of 560kW. Dit UPS systeem met een vliegwiel kan voor 24 seconden de totale energievoorziening overnemen, waarin de noodstroomaggregaten de tijd hebben om op te starten.
Daarnaast is het belangrijk dat er veilig onderhoud uitgevoerd kan worden aan het systeem, dus hebben we ook een externe bypass gerealiseerd. Dit zorgt ervoor dat de stroomtoevoer de UPS volledig omzeilt en isoleert.
Delen: