In de hedendaagse uitdagingen van de energietransitie is waterstof één van de oplossingen richting een duurzamere toekomst. Met de komst van de JCB waterstofmotor hebben wij een verbrandingsmotor met zero-emission.
De voordelen van een waterstofmotor
Om de klimaatdoelstellingen te behalen, gaan de ontwikkelingen op het gebied van duurzamere energieoplossingen enorm hard. Zo zijn er al batterijsystemen met hoge vermogens, brandstofcellen met waterstof, en nu zijn er ook waterstofmotoren. De betrouwbare techniek van een diesel verbrandingsmotor, maar dan zonder uitstoot door waterstof. De voordelen hiervan zijn:
Perfect toe te passen voor bijvoorbeeld zware machines op afgelegen plekken
Een waterstof motor werkt met hetzelfde principe als een traditionele verbrandingsmotor, waardoor er altijd een stroomvoorziening is op het moment dat er waterstof voorradig is. In het geval van een bouwproject op een afgelegen locatie kan er een grote trailer waterstof komen, zoals dit ook met diesel kan, en hieruit kan getankt worden. Bij een batterijsysteem is dit een stuk lastiger aangezien het systeem altijd ergens opgeladen moet worden, tenzij je het als een hybride systeem inzet met een waterstofaggregaat bijvoorbeeld.
Waterstof motor met bestaande motortechnologie
Zoals hierboven ook beschreven staat, is het de bestaande motortechnologie van JCB, maar dan aangepast voor waterstof. Dit zorgt ervoor dat het een betrouwbare oplossing is, die naadloos geïntegreerd kan worden in een aggregaat. Deze verbrandingsmotor is dus geen motor die is omgebouwd tot een waterstofmotor, maar een compleet nieuw geproduceerde motor met de bestaande technologie.
Geen fossiele brandstof
Waterstof kan geproduceerd worden met zonne- en windenergie, waardoor het een hernieuwbare bron is. Met het oog op de milieudoelstellingen is dit uiteraard ook een groot voordeel.
Weinig geluid
De waterstof motor maakt vele malen minder geluid dan een motor die draait op diesel. Dit maakt het toepassen van de motor in ochtend- of avonduren ook veel prettiger voor de omgeving.
Snel bijtanken
Een waterstofmotor kan gemakkelijk en snel worden getankt door middel van een waterstoftank. Dit kost weinig tijd, bij een batterijsysteem kan het natuurlijk wel een tijd duren voordat deze weer volledig opgeladen is.
Waterstofmotor samenbouwen tot waterstofaggregaat
Als distributeur van JCB Power Systems in de Benelux en Duitsland krijgen wij de waterstof motor vanuit JCB tot onze beschikking en produceren wij er een waterstofaggregaat van. Met de kennis en kunde die wij in huis hebben door onze jarenlange ervaring met dieselaggregaten is de samenbouw een klus die perfect bij ons past.
De toepassing van een aggregaat met waterstof motor
Uiteindelijk kunnen deze aggregaten in exact dezelfde toepassingen gebruikt worden, al zullen de grotere vermogens voor bijvoorbeeld grote ziekenhuizen nog even op zich laten wachten met deze techniek. Verder kunnen ze toegepast worden in:
- Noodstroomtoepassingen
Bij kleinere noodstroomvoorzieningen kan een waterstofaggregaat de stroom overnemen in geval van uitval. - Mobiele toepassingen
Bij een evenement of op de bouwplaats kan een waterstofaggregaat de stroom leveren voor geluids- en muziekinstallaties. Uiteraard bepaalt de stroombehoefte hoeveel waterstofaggregaten hiervoor benodigd zullen zijn. - Defensietoepassingen
Uiteindelijk kunnen deze motoren ook toegepast worden in aggregaten voor defensie. Ze voorzien bijvoorbeeld radarsystemen of andere communicatiemiddelen van stroom.
JCB Power Systems levert ons de waterstofmotor, en wij bouwen er een waterstof generatorset van. Deze generatorset kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor noodstroom of mobiele toepassingen. Uiteraard houden we rekening met de diverse wet- en regelgeving die van toepassing is.
Kosten voor een waterstofmotor
De kosten voor een waterstof motor zijn afhankelijk van de specifieke toepassing. Op aanvraag kunnen we een gedetailleerde prijsopgave maken. Het is bekend dat de motortechniek minder ingewikkeld (lees: duur) is dan bijvoorbeeld een brandstofcel, waardoor een goedkopere en robuustere CO2-neutrale oplossing wordt geboden.
Zet jij een stap in groene richting?
Vraag naar de mogelijkheden bij Paul Lenderink.
Delen: